Аспазшы
Мамандығы: 101300 тамақтандыруды ұйымдастыру
Осы мамандық талап етілетін кәсіпорындар
Аспаз — қоғамдық тамақтандыру кәсіпорындарында тағам дайындаумен айналысатын маман
- Шикізаттың барлық түрлерін бастапқы өңдеуді жүргізу.
- Шикізаттың барлық түрлерінен жартылай фабрикаттар жасаңыз.
Көкөністерден, саңырауқұлақтардан, жемістерден, Балықтан, еттен, субөнімдерден тағамдар дайындау және ресімдеу. - Аспаздық тағамдарды дайындауға арналған рецепттер негізінде технологиялық карталар жасаңыз.
- Кәсіби жабдықпен жұмыс істеу.
- Дайын тағамдарды мейрамхана бизнесіндегі сән үрдістеріне сәйкес безендіру.
- Аспаздық өнімдер мен тағамдарды дайындау
- кезінде операциялардың реттілігін сақтаңыз.
- Өзіне-өзі қызмет көрсету желісінде жаппай сұранысқа ие тағамдарды үлестіру және таратуды жүзеге асыру.
- Аспаздық өнімдерді сату мерзімдерін сақтау.
КОНДИТЕР-БЕЗЕНДІРУШІ
Мамандығы: 101300 тамақтандыруды ұйымдастыру
Осы мамандық талап етілетін кәсіпорындар
Кондитер-ресімдеуші — бұл маман айналысатын дайындаумен, ресімдеумен кондитерлік өнімдер мен десерттер.
Негізгі кондитерлік шикізаттың сапасы мен санитарлық нормаларға сәйкестігін органолептикалық тәсілмен тексеру;
Шикізатты дайындауға және кондитерлік өнімдерді дайындауға арналған өндірістік мүкәммал мен жабдықты таңдау және пайдалану;
Әр түрлі жартылай фабрикаттарды, кондитерлік өнімдер мен десерттерді арнайы өңдеу және дайындау;
Рецепттерге және технологиялық карталарға сәйкес ыдыс-аяқтарды дайындау мен безендіруде әртүрлі технологияларды қолданыңыз;
Дайын десерттердің сапасын бағалау;
Температуралық режимге сәйкес сақтаудың оңтайлы әдістерін таңдаңыз.
ТЕХНОЛОГ
Мамандығы: 101300 тамақтандыруды ұйымдастыру
Осы мамандық талап етілетін кәсіпорындар
Технолог — бұл маман, айналысатын ұйымдастыру процесін дайындау тағамдар мен аспаздық бұйымдар
- Жабдықтарды орналастыру, техникалық жарақтандыру, өндірістік персоналдың жұмыс орындарын ұйымдастыру жоспарларын жасау.
- Қоғамдық тамақтану қызметтерін ұсыну бойынша жұмысты жоспарлау және ұйымдастыру.
- Нақты және болжамды сұранысты ескере отырып, ББ өнімдері мен қызметтерінің ассортиментін қалыптастыру.
- Азық-түлік шикізатының, өндірістік процестердің, дайын өнімнің және ББ қызметтерінің сапасын бақылауды жүзеге асыру.
- Аспаздық өнімдердің жаңа түрлерін, технологиялық процестерді дамыту.
КОНДИТЕР
07210300 нан пісіру, макарон және кондитер өндірісі
Осы мамандық талап етілетін кәсіпорындар
Кондитер — маман, басты міндеті-дайындау тәтті тағамдар, десерттер.
- Рецептураға кіретін өнімдерді бастапқы өңдеу-қабылдау, жуу, кесу, қалыптау, сақтау.
- Дайын өнімдерге арналған әртүрлі компоненттерді дайындау – мусс, сіңдіру, кремдер, дизайн элементтері, мастика, құю.
- Технологиялық картаға сәйкес кондитерлік өнімдерді дайындау.
- Жаңа рецепттерді әзірлеу немесе оңтайландыру, жетілдіру
классикалық. - Ресімдеу дайын бұйымдарды іске асыру алдында немесе беруге.
- Шикізатты есепке алу және қажетті өнімдерді сатып алуға өтінімдер жасау.
- Өнімдерді сақтау, тауар көршілестігі, шикізат пен дайын бұйымдарды кәдеге жарату ережелерін сақтау.
Наубайшы
Мамандығы: 07210300 нан пісіру, макарон және кондитер өндірісі
Осы мамандық талап етілетін кәсіпорындар
Наубайшы — нан-тоқаш өнімдерін: нан, бөлке нан, кепкен нан, қой еті, гренок, крекер, галет және тоқаш өнімдерін пісірумен кәсіби түрде айналысатын маман.
Нан, нан-тоқаш, кептірілген нан, қой және ұннан жасалған кондитерлік өнімдерді пісіру.
Қамырды термиялық өңдеуді және нан өнімдерінің бетін өңдеуді жүзеге асырыңыз.
Қамырды кесіңіз.
Қамырды өндірістік рецепт бойынша әртүрлі тәсілдермен дайындаңыз.
Қамыр илеу және ашыту кезінде қамырдың, ашытқының, қамырдың дайындығын анықтау.
Дайын өнімді жарамсыз ету.
Дайын өнімді жинау және орау.
Нан пісіру өндірісінің технологиялық жабдықтарын пайдалануды қамтамасыз ету.
ТЕХНИК-ТЕХНОЛОГ
Мамандығы: 07210300 нан пісіру, макарон және кондитер өндірісі
Осы мамандық талап етілетін кәсіпорындар
Техник-технолог — маман, үшін жауап беретін сапасы өндірілетін тамақ өнімдерінің барлық кезеңдерінде: келіп түскен шикізат сәтіне дейін дайын өнімді орау.
Кремдер, кондитерлік өнімдер, ұн өнімдерін жасауға арналған жаңа рецепттерді әзірлеу.
Өндіріс процесін арзандатуға бағытталған қолданыстағы рецепттерді жетілдіру.
Бетбелгілеу нормаларының, рецептуралардың сақталуын тексеру.
Өндірістік желілердің жағдайын бағалау.
Есептік құжаттаманың әртүрлі түрлерін әзірлеу;
Дайын өнімнің сапасын тексеру.
Қажетті шикізатты тұтыну нормаларын, уақытты есептеңіз.
Өндірілетін өнімнің өзіндік құнын есептеңіз.
Сатушы
Мамандығы: 04140100 Маркетинг (салалар бойынша)
Осы мамандық талап етілетін кәсіпорындар
Сатушы — бұл сатып алушымен тікелей байланысатын және оған қажетті тауарларды беретін сауда нүктесінің қызметкері.
Сатып алушыларға қызмет етіңіз.
Тауарлар қорын уақтылы толықтыруды бақылау.
Тауарларды сатуға дайындау.
Чектерді (ақшаны) есептеу және оларды белгіленген тәртіппен тапсыру.
Клиенттерге тауарлардың жекелеген түрлерінің қасиеттері, дәмі, аспаздық мақсаты және тағамдық құндылығы туралы кеңес беріңіз.
Қоймадан тауарларды алыңыз.
Тауар есептерін, неке актілерін, жетіспеушілік, тауарларды қайта сұрыптау.
МАРКЕТОЛОГ
Мамандығы: 04140100 Маркетинг (салалар бойынша)
Осы мамандық талап етілетін кәсіпорындар
Маркетолог — бұл компанияның тауарлары мен қызметтерін жылжытумен айналысатын маман.
Халықтың қоғамдық тамақтану қызметтеріне сұранысын және осы қызметтердің нарықтағы ұсыныстарын зерттеу.
Кәсіпорын туралы келушілерді хабардар етіңіз.
Келушілердің мақсатты тобын тарту және келушілер шеңберін кеңейту.
Клиенттерді ұстау.
Сыртқы нарықта кәсіпорынның лайықты имиджін қалыптастыру мүмкіндігі.
ӨНДІРІСТІК ОҚЫТУ ШЕБЕРІ, ТЕХНИК-ТЕХНОЛОГ
Мамандығы: 01140800 Кәсіптік оқыту (салалар бойынша)
Осы мамандық талап етілетін кәсіпорындар
Өндірістік оқыту шебері — бұл техникалық, кәсіптік және орта білімнен кейінгі білім беру мекемесінде жұмыс істейтін педагог қызметкер. Оқушыларды қандай да бір салада немесе кәсіпте практикада қолданылатын дағдыларға оқытумен айналысады.
Кәсіптік оқыту бойынша практикалық сабақтар мен оқу-өндірістік жұмыстарды жүргізу.
Студенттерді кәсіптік бағдарлау жұмысын жүргізуге қатысу.
Практикалық жұмыстардың орындалуын ұйымдастыру.
Практиканы өткізу туралы кәсіпорындармен шарттар жасасуға қатысады және олардың орындалуын бақылауды жүзеге асырады.
Студенттерді білікті жұмыстарды орындауға және емтихан тапсыруға дайындау.
Пәндік (циклдік) комиссиялардың, конференциялардың, семинарлардың жұмысына қатысу.
Студенттердің жалпы білім беру, кәсіби, мәдени дамуына ықпал ету, оларды техникалық шығармашылыққа тарту.